သွေးတိုးနှင့်နှလုံးရောဂါ ကုသနိုင်သော အစာများ

လက်ဖက်ခြောက်
အဖန်ခြောက်၊ အကြမ်းချောက်၊ သွေးတွင်းရှိအဆီဓာတ်များကို (၂၀) ရာခိုင်းနှုန်း လျောကျစေသည်။ သွေးတိုး နှင့် နှလုံးရောဂါ ကာကွယ်သည်။

ကြက်သွန်နီ
ပရိုစတက်ဂယ်လ်န်ဒင်း (Prostalandin) ဓာတ်ပါရှိ၍ သွေးကြောကို စွန့်ထွက်စေကာ သွေးတိုးကျစေသည်။
ထို့အပြင် အယ်လိုင် ဒိုင်ဆာလဖိုက်(Allyldisulphide) နှင့် သိုင်ယာမင်ဓာတ်တို့လည်းပါရှိလေသော သွေးတွင်အဆီ လျော့နည်းစေရုံမက သွေးလွှတ်ကြောမာကျစ်ခြင်းကိုလည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။

မစာမစားမီ ကြက်သွန်နီ (၁-ကျပ်သားခန့်) တစ်လုံး အားကြိုတင် စားပေးသင့်သည်။

ပန်းသီး

ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် ကြွယ်ဝသဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း ပိုလျှံသော ဆိုဒီယမ် ဆားဓာတ်ကို ဖယ်ရှားပေးနိုင်သည်။ အရွယ်တော်ပန်းသီးသုံးလုံးခန့်နေ့စဉ်စားပေးခြင်းဖြင့်သွေးတိုးခြင်းကို ဟန့်တားနိုင်သည်။

ကြက်သွန်ဖြူ

ကန့်ဓာတ်ပေါင်း ပါဝင်သဖြင့် သွေးတွင်းရှိ ကိုယ်လက်စရောကို လျှော့နည်းစေနိုင်ပြီး  သွေးကြောပိတ်ဆို့ခြင်းအားတားဆီးနိုင်သည်။ သိပ်သည်းဆများသော လီပိုပရိုတင်း (highdensity  lipoprotein)ကို တိုးပွားစေလျက် နှလုံး၊ သွေးလွှတ်ကြောကို ကာကွယ်ပေးသည်။ထမင်းနှင့်တွဲဖက်၍ ပုံမှန်စားပါ။

ုနွားနို့

ကယ်လ်စီယမ်ဓာတ်ကြွယ်ဝသဖြင့် ကိုယ်ခန္ဓာတွင်း ရှိ ကိုလက်စရော အင်ဇိုင်းသတ္တိကြွမှုကို တားဆီးနိုင်သည်။  ကိုယ်ခန္ဓာတွင် ကိုယ်လက်စရောစုပ်ယူမှုကိုလည်း လျော့နည်းစေသည်။

ပြောင်းဖူး

ကယ်စီယမ်ဓာတ်၊ မီးစုန်းဓာတ်၊ ဆီလီနီဓာတ်၊ (Selenium)လက်ဆီသင်(Lecithin)ဗီတာမင်အီး စသည်တို့ကြွယ်ဝသဖြင့် သွေးကြည်ရည် ကိုယ်လက်စရောကို လျော့နည်းစေသည်။
ပြောင်းဖူးကို အဓိကအစားအဖြစ် စားသုံးသော အင်ဒီယန်းကဲ့သို့လူမျိုးများတွင် သွေးတိုးနှလုံးစသည်ရောဂါ များခံစားခြင်းမရှိဟု သိရသည်။

Comments

Popular posts from this blog

ဆင်တုံးမနွယ်ဆေး

နှလုံးအားဆေး

ကြွက်နို့သတ်နည်း